Main menu

Close Menu

ŽELIŠ BREZPLAČEN POSVET?

STOPIMO V STIK

Sobodajalstvo je zakon

Veš kako odpreti sobodajalsto, da postaneš sobodajalec?
Pomoč za vse, ki želijo z oddajo nepremičnine v turistični namen povečati svoj prihodek in pri tem ohraniti miren sen.

V lasti imaš nepremičnino (sobo, apartma, mobilno hiško...), ki bi jo želel_a uporabiti v turistični namen in oddajati preko spletnih rezervacijskih portalov, kot so Airbnb, Booking, Vrbo...

Zaradi čiste vesti in porasta izvajanja intenzivnega nadzora Tržnega inšpektorata, seveda to želiš početi v skladu s pravili in zakonom. Področje sobodajalstva jih določa 19.

Finančna uprava je septembra 2022 izdala 8. Brošuro za sobodajalce – fizične osebe, kjer so zbrani in podrobno pojasnjeni vsi pravilniki ter zakonodaja. Brošuro najdeš TUKAJ.

Mi v zapisu ne bomo tako temeljiti, bomo pa izpostavili vse pomembne korake, ki fizični osebi omogočijo in olajšajo pridobitev naziva sobodajalec. Obljubimo, da karseda kratko in jedrnato.

Za začetek, terminologija.

Kdo sploh je lahko sobodajalec?
Zakon o gostinstvu – ZGos pravi, da to lahko postane:
  • fizična oseba, ki opravljaja dejavnost le občasno (skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu) in gostom nudi do 15 ležišč, ter je vpisana v Poslovni register Slovenije,
  • pravna oseba, ki je registrirana za opravljanje gostinske dejavnosti,
  • samostojni podjetnik, ki je registriran za opravljanje gostinske dejavnosti,
  • društva, ki imajo gostinsko dejavnost določeno v svojem temeljnem aktu.

Ker je zvezdnik današnjega zapisa sobodajalec – fizična oseba, so naslednje informacije koristne predvsem za pripadnike te skupine.

1.

Če velja, da se brez muje še čevelj ne obuje, potem brez birokracije zagotovo ostanemo bosi. In prav zato je prvi korak, preden se lotimo opravljanja dejavnosti sobodajalstva, pridobitev naslednjih dokumentov:
  • Dokazilo o lastninski ali razpolagalni pravici, kar je v praksi izpisek iz zemljiške knjige, overjena kupoprodajna pogodba, sklep o dedovanju, prav tako pa tudi najemna, podnajemna ali darilna pogodba.
  • Uporabno dovoljenje za stanovanjsko namembnost nepremičnine.
  • Soglasje solastnikov, v primeru večstanovanjske stavbe. Vseh solastnikov. Predvsem tistega, ki do tebe nima pretirane naklonjenosti.
  • Zagotovitev minimalnih pogojev za opravljanje gostinske dejavnosti, kot so požarni red, minimalni tehnični pogoji itd. (pogoje najdeš v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti).

2.

Nekaj dni pred začetkom oddajanja svoje nastanitve, je čas za drugi korak - vpis v Poslovni register Slovenije (PRS). Svetujemo, da s prijavo ne prehitevaš, saj lahko s tem privarčuješ nekaj denarja. A pazi, da ne pričneš z oddajanjem pred vpisom v PRS. Saj veš, kaznjivo je. Prijavo za vpis lahko vložiš osebno ali po pošti na Agenciji za javnopravne evidence in storitve (AJPES). Najdeš pa jo TUKAJ.

3.

Po vpisu v Poslovni register Slovenije, je čas za tretji korak. Svojo namestitev moraš namreč vpisati v Register nastanitevnih obratov (RNO). To je mogoče urediti na AJPESU. Osebno ali preko spletne aplikacije. Lahko pa to zate uredimo tudi mi.

4.

Vpisu v RNO sledi četrti korak, Kategorizacija nastenitvenega obrata, ki jo lahko prav tako narediš na spletu, preko elektronskega sistema kategorizacije – na portalu SPOT.

5.

Izmed 19. zakonov, ki so namenjeni oddajanju nastanitevnih obratov v turistični namen, je tudi Zakon o prijavi prebivališča. Zakon določa, da gostitelj pristojni policijski postaji prijavi vsakega gosta, ki mu nudi nastanitev. Prijavi ga lahko najkasneje v 12. urah po prihodu, ne glede na trajanje rezervacije. Zato boš kot novopečeni sobodajalec/novopečena sobodajalka naredil_a peti korak, ki je registracija v eTurizem. Goste lahko kasneje v eTurizmu tudi prijavljaš, v kolikor ne uporabljaš rezervacijskega sistema, ki ti to omogoča. Veš, da ga ob sodelovanju z nami prejmeš kar brezplačno?

6.

Ne samo, da so brezplačne stvari danes redkost, že od nekdaj je del mesečnega dohodka potrebno nameniti državni blagajni. Šesti korak je zatorej prijava za poslovanje na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov na FURS. Odhodki so lahko dejanski ali normirani, kjer ni potrebe po evidenci, saj so odhodki ocenjeni v deležu od prihodkov. Ta oblika, normiranec-sobodajalec, pa je tudi najugodnejša kadar ni visokih stroškov poslovanja.

PRECEJ KORISTNA INFORMACIJA:
Dejavnost nastanitve gostov, ki jo opravljajo sobodajalci – fizične osebe, je v ZGos opredeljena kot gostinska dejavnost, ki obsega pripravo in strežbo jedi in pijač ter nastanitev gostov, zato se dohodek fizičnih oseb - sobodajalcev, obravnava kot dohodek iz dejavnosti in ne kot dohodek iz oddajanja premoženja v najem.

Ker se že zavedaš moči, ki jo ima digitalni svet, no, pa tudi zato, ker je večja verjetnost, da bo tvoj prvi gost iz tujine, ti oddajanje olajšajo ponudniki oglaševanja na spletnih straneh. Ali po domače Airbnb, Booking, Hometogo in vsi ostali rezervacijski portali. In prav vse lahko zate upravljamo mi. Ker pa imajo tovrstni kanali sedež poslovanja izven Slovenije, moraš od prejete storitve plačati DDV v Sloveniji po splošni stopnji 22%.

Zato je pomembno, da se na FURSu indetificiraš kot atipični davčni zavezanec, saj s tem pridobiš ID za DDV. No, se pa tem koraku izogneš v kolikor sodeluješ z nami. Identifikaciji in oddaji mesečnih poročil, plačilu DDV, žal, ne. 

Vsak kovanec ima dve strani, sobodajalstvo pa tudi. Res je, da gre v največji meri za dodaten zaslužek, je pa pomembno, da se zavedaš tudi dodatnih odgovornosti, ki jih prinaša. Poleg obveze polnjenja državne blagajne (plačevanje pavšalnih prispevkov za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje in plačevanje davka od dohodka iz dejavnosti), moraš prav tako izdajati in davčno potrjevati račune. Najenostavneje kar iz rezervacijskega sistema, ki ga ob sodelovanju z nami dobiš brezplačno. Za vse vestne občane pa je seveda značilno, da redno prijavljajo goste in plačujejo turistično takso. Pa tudi, ker je kaznjivo, če se tega ne počne.

Se pa malce tudi kaznuješ sam_a, ker moraš oddajati mesečna poročila za DDV v kolikor svojo nastanitev, kot sobodajalec – fizična oseba, oddajaš na Airbnb-ju, Booking-u, Expediji... Lahko pa se tem izogneš, če sodeluješ z nami.

Prihodki so lahko res visoki, je pa to seveda odvisno od lokacije, tvoje ponudbe, predvsem pa dobre cenovne politike in prodaje, ki jo lahko namesto tebe pospešujejo naši vešči prodajniki. Zate prav tako analizirajo trg in prilagodijo cene. Ti moraš v svojo kalkulacijo vključiti le vzdrževanje prostorov in svoj čas. Ki pa ga seveda lahko privarčuješ s sodelovanjem z nami.

Veš, ker mi poskrbimo, da se ti sobodajalstvo res splača. 

Se pa hkrati zavedamo, da je morda za začetek informacij preveč. Da ti olajšamo, smo zate pripravili slikovit in jedrnat povzetek našega zapisa, ki ga lahko brezplačno shraniš s klikom na TO POVEZAVO. Lahko pa nas za pomoč tudi
kontaktiraš.

Datum: 21.12.2022
Objavil: Hana
Nazaj na seznam
200
200+partnerjev
705
705enot
55000
55000+prodanih noči letno
9.1
9.1/10povprečna ocena